april 20, 2024

O košarci

Košarka je sport u kojem se dva tima od po pet igrača bore postići što više poena(koševa) proturanjem lopte kroz obruč protivničkog tima, uz skup određenih pravila. Izumio ju je Kanađanin

(Almont, Ontario) James Naismith 1891. godine, ustanovivši skup od 13 osnovnih pravila. Iako je košarka primarno američki sport, ubrzo je postala internacionalni sport i danas gotovo da nema zemlje gdje se ne igra. Olimpijski status je stekla 1936. godine. To je sport i za muškarce i za žene. Igra se pod dvije glavne verzije: američkoj NBA i internacionalnoj FIBA. Između NBA i FIBA-e postoji niz razlika: dužina trajanja utakmice, broj ličnih grešaka, dimenzije, ograničenja itd.

U Bosni i Hercegovini se igra košarka po pravilima koje propisuje FIBA i pod kojim se igraju sva važna internacionalna takmičenja.

Košarka je timska igra. Prostor u napadu se osvaja u prvom redu kolektivnom igrom, uvježbanim fintama, blokadama, ukrštanjem i završava se šutem na koš. Individualne akcije i majstorstvo svakog pojedinca trebaju doprinijeti boljem uspjehu ekipe. U odbrani kada protivnik napada, ekipa se opet kolektivno brani na dva načina: zonom ili metodom čovjek na čovjek. U zonskoj odbrani svaki pojedinac čuva određeni prostor i svih 5 igrača na taj način štite svoj prostor ispod koša. U odbrani čovjek na čovjeka svaki igrač čuva određenog igrača i prati ga po terenu, ne dozvoljavajući mu da izvede zamišljeni napad.

Na našim prostorima košarku je prvi prezentirao izaslanik Crvenog krsta Vilijam Vajlend 1923. godine na kursu za učitelje u Beogradu.