april 19, 2024

Finalni turnir Kupa BiH košarke u kolicima u Banjaluci

U Banjaluci je u organizaciji KKI Vrbasa, a pod pokroviteljastvom Ministarstva porodice, omladine i sporta održan 22 finalni dio kupa BiH za košarkaše u kolicima. Pavo učešća su imale tri prvoplasirane ekipe Premijer lige BiH.. KKI Vrbas osvojio je drugo mjesto na finalnom turniru jer je pobijedio ekipu Zmaj iz Gradačca a poražen je od ekipe Una Sana iz Bihaca. KKI Zmaj iz Gradčca osvojio je Kup BiH. Ekipa KIK Una iz Bihaća zauzela je treće mjesto.Napomenimo da su banjalučni ove godine već osvojili regionalnu NLB ligu ,i prvenstvo BiH, ali nažalost nisu ponovili prošlogodišnji uspjeh kada su bili pobjednici Kupa BiH. Banjalučani su u drugoj utakmici završnog turnira Kupa BiH poraženi od ekipe „Una Sana“ iz Bihaća sa 69:62 i tako su propustili priliku da drugu godinu uzastopno osvoje sve moguće trofeje.

 

Neočekivano poraz protiv ekipe iz Bihaća( koje je KKI Vrbas ove godine pobijedio čak 3 puta) je rezultat premorenosti ali i rasporeda utakmica jer su igrači KKI Vrbasa bili umorni od tek završenog meča protiv Zmaja pa se osjetio umor zbog iscrpljujuće prve utakmice , koji smo dobili sa“ (72:67). Vidjelo se to odmah na samom otvaranju duela u okršaju sa rivalom iz Bihaća i desio se sličan scenarijo kao u prvom meču sa timom iz Gradačca. Ovog puta Banjalučani nisu imali dovoljno snage da ponovo naprave rezultatski preokret te su na kraju čestitali rivalu na vrijednom trijumfu.

“Evo danas sam se uvjerio da je košarka u kolicima jedan od najzahtjevnih sportova . Od srca čestitam svim učesnicima ovog divno organizovanog turnira , a posebno ističem gospodina Umičevića jer je on alfa i omega ovog sporta kod nas. Uvjeren sam da će društvena zajednica posvetiti više dužne pažnje invalidnom sportu jer to zaslužuju ti hrabri sportski pregaoci” , rekoa je Dragan Vuković, Skaka jedan od najboljih igrača košarke koji je igrao i ponikao na ovim prostorima a sada je na turniru bio predstavnik ministarstva Porodice, omladine sporta RS.

Medalje i pehare osvajačima su predali gospodin Marinko Umičević predsjedik KKI Vrbasa, gospodin Dragan vuković predstvavnik pokrovitelja Ministarstva omladine isporta igospodin Nebojša Kuštrinović istaknuti dugogodišnji košarkaškki radnik

“Dugujemo vrliku zahvalnost KKI Vrbasu goispodinu Umičeviću jer je organizacija, gostoprimstvo i sve ostalo bilo ba visokom nivou. U Banjaluci je uvijek prelijepo mi smo kao i svaki put uživali u gostoprimstvu. Danas se vidjela odlična košarka a eto najviše sreće je imao Zmaj iz Gradačca a da je kup osvojila bilo koja od ove tri ekipe nebi bilo nezasluženo” rekao je Mirsad Alagić predsjednik asocijacije košarke u kolicima BiH..

U KKI Vrbasu nisu krili razočarewnje što nisi odbranili ovaj trofej ali kao pravi veliki sportisti su čestitali pobjedniku koji je imao najviše sportske sreće.

”Čestitam mojim igračima igrali su pod velikim pritiskom da moraju odbraniti prošlogodišnji Kup BiH, ali eto nismo uspjeli nedostajalo nam je koncentracije u odlučnim momentima. Svakako čestitam svim učesnicima a mi iz organizacije moramo se pozabaviti pitanjem jeli korektno da se za jedan dan pa čak odmah jedna iza druge odigraju dvije naporne utakmice kao što je to bilo danas” rekao je po dodjeli nagrada predsjednik KKI Vrbasa gospodin Umičević..

Recimo još da su ovaj lijepi događaj svojom plesnom tačkom uljepšala dječica iz "Centra Dajte nam šansu Zvjezdice", koja su bila specijalni gost domaćina koji ima odličnu saradnju sa mnogo udruženja čije cilj je socijalizacija lica sa invaliditetom ali i velikim brojem sportskih i kulturnih organizacija. Zvančni promoter finalnog dijela kupa BiH i održavanja tradicionalnog turnira u čast Gorana Krsmanovića bio je naš olimpijac u šampion u plivanju Mihajlo Čeprkalo.

 

Rezultati odigranih utakmica:

KKI Vrbas : KKI Zmaj    72: 67

KKI Vrbas : KIK Una Sana      62 : 69

KIK Una : KKI Zmaj    52 : 72

Finalni turnir Kup-a BiH za košarkaše u kolicima igrao se u SD Borik u Banjaluci. Turnir se igrao po sistemu “svak sa svakim”.Za najboljeg igrača i strelca proglašen je Ramo Rekanović iz Una Sane, kome je za predan odgovarajući pehar.

V. Đurđević